El bisbe Sebastià rep el I Premi Abat Marcet


02 de desembre de 2019. 11:19h.

Premi instituït per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat per reconèixer anualment un llibre publicat en català de temàtica religiosa.La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, va lliurar el passat 29 de novembre el primer Premi Abat Marcet de llibre religiós al bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull. El premi ha estat instituït per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat per reconèixer anualment un llibre publicat en català de temàtica religiosa. En aquesta primera edició el premi ha estat atorgat al llibre Brots de vida del bisbe Sebastià Taltavull publicat per l'Editorial Claret. L'acte de lliurament, obert al públic, se celebrà a la Sala Verdaguer de l'Ateneu Barcelonès.

El Premi Abat Marcet s'ha creat per identificar i difondre cada any un llibre de temàtica religiosa publicat en català. Amb aquesta iniciativa, la Lliga de la Mare de Déu de Montserrat vol enfortir la presència del fet religiós en la cultura catalana i impulsar la presència de la llengua catalana en l'edició del llibre religiós.

Amb el nom d'Abat Marcet s'honora també la important obra cultural i religiosa d'Antoni Maria Marcet, abat de Montserrat entre 1913 i 1941. Durant aquests anys va promoure l'ús del català com a llengua litúrgica i de cultura. Va impulsar el primer Congrés Litúrgic de Montserrat, de 1915, que va apropar Catalunya als corrents teològics europeus més renovadors. En la seva època es va realitzar bona part de la reconstrucció del santuari dirigida per Puig i Cadafalch que li van donar l'aspecte actual i la restauració de la important biblioteca del monestir.

Un llibre per als qui no es rendeixen
Sebastià Taltavull recull en aquest llibre un seguit d'articles que parteixen de fets quotidians que veu, escolta o llegeix. El jurat ha valorat especialment com hi projecta una mirada positiva i esperançada arrelada en la fe i amb un relat pròxim, estimulant i constructiu. L'autor relata situacions al carrer, en trajectes d'autobús, o bé en trobades amb persones d'Església en la seva etapa a Barcelona.

Brots de vida ha estat definit com un llibre per als qui no es rendeixen. Amb 87 comentaris, recull de vivències i reflexions que mostren com des de l'Evangeli es pot fer una lectura encoratjadora i prendre compromisos "quan el món que se'ns mostra al telenotícies i a les xarxes socials és més un escenari de decepcions que no una alenada de coratge".

Com explica el mateix Taltavull, el llibre és una relectura dels fets de cada dia que són "una prova evident que hi ha molt de bo i de positiu". Mostra "el contrast d'uns sectors socials que no es rendeixen" i que creuen que "hi ha una vida que pot rebrotar i recuperar la confiança". Per això, quan "no veim aquests brots, ens fa falta una certesa interior, i és la convicció que Déu pot actuar en qualsevol circumstància, també enmig d'aparents fracassos".


0 COMENTARIS