Mans Unides denuncia la greu situació d'alguns països africans davant la sequera i el canvi climàtic


20 de març de 2020. 11:00h.

Una de cada tres persones no té aigua potable segura en el món i, cada dia, al voltant de 1.000 nins moren a causa de malalties diarreiques.Amb motiu del Dia Mundial d'Aigua, Mans Unides alerta sobre les greus conseqüències que el canvi climàtic està provocant en diferents regions d'Àfrica, on les sequeres s'estan aguditzant i l'accés a fonts d'aigua segura és cada vegada més precari.

En aquests moments en què les autoritats sanitàries espanyoles demanen a la població que extremi les mesures d'higiene rentant-se les mans de forma continuada per evitar la propagació del coronavirus, milions de persones a tot el món viuen diàriament una emergència hídrica que els aboca a la fam i a la propagació de malalties.

Les sequeres fan més mal als països més pobres
En un context global en què, segons dades de Nacions Unides, més de 2.000 milions de persones —més d'un terç de la població mundial— no disposa d'accés a aigua potable segura, els països més afectats són precisament els més empobrits, com és el cas de Zàmbia, on el 85% de la població viu sota el llindar de la pobresa.

A conseqüència del canvi climàtic, a Zàmbia les temporades de pluges són cada vegada més breus i les sequeres més dures, el que ha fet malbé la collita de blat de moro, un cultiu bàsic per a l'alimentació zambiana. El 2019 es va perdre el 70% dels cultius d'un país que està format essencialment per petits agricultors. «La situació és crítica, milions de persones estan passant fam i hi ha moltes necessitats, sobretot a les zones rurals en què es conrea per a autoconsum», afirma Leticia del Río, responsable de projectes de Mans Unides a Zàmbia.

«La crisi climàtica ha provocat que en les zones de l'est del país on treballam no hagi caigut una gota durant vuit mesos seguits», assegura Leticia del Río, «de manera que la població està accedint a aigües molt contaminades de rierols llunyans, basses i pous superficials on beuen els animals, el que provoca malalties a més de la malnutrició existent per l'escassetat d'aliments».

Pous front a la sequera
Les malalties diarreiques, derivades fonamentalment del consum d'aigua en mal estat, i que segons dades de l'ONU maten cada dia a prop de 1.000 nins, estan també presents en aquestes regions de Zàmbia. Per frenar la creixent mortalitat infantil a diversos llogarets de Lundazi i Chipata, Mans Unides i els seus socis locals han executat diversos projectes per perforar pous a prop dels llogarets i instal·lar sistemes d'irrigació que permetin als camperols obtenir dues collites a l'any.

«Les comunitats tenen ara la possibilitat de regar els seus horts i accedir a aigua potable prop de les seves llars», explica Leticia del Río. Això, a més, ha canviat la vida de les dones, perquè són elles i els seus fills les encarregades d'anar a cercar aigua a quilòmetres de distància: «Estalvien temps i esforç, i redueixen molt el risc que corren els nins de patir picades d'insectes i l'atac d'alguns animals».

Obrir una aixeta és impensable en molts llocs del món, de manera que una cosa tan bàsica com un pou és vital per a milions de persones. Mans Unides aborda intervencions d'aquest tipus en diferents regions del continent africà, algunes de gran calat, com l'executada durant 5 anys a Togo i en què s'ha invertit més d'un milió d'euros per perforar 135 pous, el que ha beneficiat directament a prop de 70.000 persones que habiten en zones rurals molt complicades i aïllades.

«Encara que no deixem de construir pous —i cada vegada més profunds, a causa de la crisi ambiental—, el nostre enfocament és integral», sosté Encarni Escobar, de l'Àrea de Projectes de Mans Unides, «i van des de la protecció de fonts d'aigua fins l'assessorament legal davant pràctiques abusives per part d'empreses extractives, l'empoderament i la formació de les comunitats per a la gestió i manteniment de les infraestructures a través de juntes comunitàries o comitès de gestió de l'aigua». Defensant l'accés a l'aigua com a motor de desenvolupament Mans Unides ha aprovat en els últims cinc anys 171 projectes d'accés i gestió de l'aigua per un import de 10.120.369 € per donar suport directament a 789.951 persones a l'Àfrica, Amèrica i Àsia. Tan diversos són els usos de l'aigua en les diferents poblacions (higiene, agricultura, ramaderia, altres activitats productives, construcció d'habitatges, etc.) com diverses són les condicions d'accés als recursos hídrics.

«Però de vegades els pous no són una opció», segons Àfrica Marcitllach, coordinadora de projectes de Mans Unides a l'Orient Mitjà. «A Palestina estan prohibides les perforacions de pous tot i tenir grans reserves d'aigua al subsòl, de manera que donam suport a les famílies en la instal·lació de tancs de recollida d'aigua de pluja per al seu ús domèstic».

En altres casos les necessitats s'enfoquen en «infraestructures per frenar les conseqüències de pluges torrencials i inundacions cada vegada més violentes a causa del canvi climàtic —afirma Encarni Escobar—, en construcció de preses, en sistemes de recollida d'aigua de pluja i potabilització, fins i tot utilitzant per a això les teulades de les escoles, i en canalitzacions per transportar l'aigua des de fonts llunyanes a comunitats aïllades com els llogarets berber que habiten a les muntanyes de l'Alt Atlas, al Marroc».

Aquest últim cas és un exemple de la capacitat de l'aigua per generar canvis positius més enllà dels més evidents: «L'arribada de l'aigua a les aldees ha enfortit l'empoderament de les dones ja que ara disposen de més temps i han trobat un nou espai de trobada entre elles arran de la construcció d'un safareig comunitari, en què a més han col·laborat els homes, cosa gens menyspreable en un context considerat masclista».

Amb el lema «Qui més pateix el maltractament a la planeta no ets tu», l'ONG dedica la seva campanya de 2020 a denunciar els efectes de la crisi ambiental en les poblacions més empobrides.

Mans Unides defensa un desenvolupament sostenible i solidari per a tothom i recorda que tots som responsables de modificar els nostres modes de producció i consum per frenar l'avanç de l'canvi climàtic i evitar les devastadores conseqüències que està tenint entre els més pobres.


0 COMENTARIS