La Catedral de Mallorca es començà a construir al segle XIII, mig segle abans del que es pensava, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears


14 de setembre de 2020. 09:00h.

Així ho recull el llibre L'evolució constructiva de la Catedral. Història, tècniques i materials en els llibres de fàbrica (1570-1630), de Miquel Ballester Julià.La Catedral de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han editat el llibre L'evolució constructiva de la Catedral. Història, tècniques i materials en els llibres de fàbrica (1570- 1630), del doctor Miquel Ballester Julià. Per primera vegada, amb aquesta obra, es documenta i interpreta el quaranta per cent aproximat de la superfície de la Seu i la seva finalització. Ballester s'ha endinsat en aquesta recerca en el marc de la seva tesi doctoral, en l'activitat investigadora del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic i Religiós de la UIB, del qual n'és membre. El llibre es presentà el passat divendres, 11 de setembre, a la Seu.

Una de les aportacions més significatives de l'obra és que per primera vegada canvia la cronologia de la construcció de la Catedral de Mallorca. Les conclusions de la investigació de Miquel Ballester estableixen que la Seu es començà a construir al segle XIII, poc després de la conquesta catalana de 1229. És a dir, prop de mig segle abans del que es pensava, ja que tradicionalment s'havia situat el començament de la construcció de la Catedral al 1306.

A més, la recerca de Ballester conclou també que el temple s'acabà de construir més tard del que datava fins ara, al 1630, amb la construcció de la façana principal. Això és, gairebé tres dècades després de la benedicció del portal de l'Almudaina, el 1601, que era fins ara quan es donava per acabada la construcció.

Per altra banda, L'evolució constructiva de la Catedral. Història, tècniques i materials en els llibres de fàbrica aporta per primera vegada informació i documentació sobre la darrera fase de la construcció de la Catedral (entre el 1570 i 1630), que es correspon amb un quaranta per cent de la superfície de la Seu.

La seva tesi també sosté una altra dada fins aleshores desconeguda: l'any 1503 es començà a construir la façana principal o també coneguda com la façana de l'Almudaina. D'aquesta manera, Ballester planteja que en aquest any ja estava definit el perímetre de la Seu. Per altra banda, l'autor, a partir de l'estudi, confirma que la mesquita sobre la qual es construí el temple cristià va determinar tant l'orientació del seu espai com també les dimensions de l'actual Catedral de Mallorca.

L'autor del llibre, Miquel Ballester, es va doctorar el 2018 a la UIB amb la tesi doctoral Evolució constructiva de la Catedral de Mallorca. Història, tècniques i materials en els llibres de fàbrica (1570-1630), dirigida per la doctora Mercè Gambús.


0 COMENTARIS