El 15% dels ciutadans de les Illes Balears es troba en situació de pobresa i exclusió social, segons dades del 2019


16 de octubre de 2020. 00:00h.

Unes 80.000 persones sobreviuen amb manco de 429€ mensuals, segons l'informe de l'Estat de la Pobresa 2020 que ha presentat la xarxa per a la inclusió social EAPN.El 15% de la població de les Illes Balears es trobava en situació o risc de pobresa i exclusió social el 2019, segons l'informe de l'Estat de la Pobresa 2020, que ha presentat la xarxa per a la inclusió social EAPN. És a dir, 180.000 persones a la comunitat es trobaven en aquesta situació. Són dades que ha ofert aquesta associació i que són referents a l'any passat.

La taxa de pobresa el 2019 a les Balears era del 12%, la tercera més baixa de l'Estat. Pel que fa al nivell econòmic, gairebé un 7% de la població es trobava en situació de pobresa severa. Vol dir que 80.000 persones de les Illes sobrevivien amb menys de 429€ mensuals.

Segons l'informe de la xarxa per a la inclusió social EAPN, un 25% dels ciutadans de les Balears no es poden permetre anar de vacances al manco una setmana a l'any i un 28% no té capacitat per afrontar les despeses imprevistes. A més, un 14% dels balears han hagut de retardar el pagament de les despeses de l'habitatge en els darrers dotze mesos. Un 6'5% dels habitants de la comunitat no poden disposar d'un ordenador, la qual cosa fa incrementar la bretxa digital entre la població més vulnerable. Una situació que s'ha fet encara més palesa amb la crisi sanitària, que ha obligat en molts de casos a treballar telemàticament.

Per altra banda, tenir una feina remunerada no és sinònim de qualitat de vida a dia d'avui. De fet, al voltant d'un 15% de les persones que tenen un treball remunerat es troben en situació de risc de pobresa i exclusió social. Un dels col·lectius que també es veuen afectats són els pensionistes: el 2019, més de 31.600 pensionistes cobraven menys de 429€ al mes i es trobaven en una situació de pobresa severa.

Encara no és possible saber exactament quant ha augmentat la pobresa i la vulnerabilitat a causa de la crisi sanitària provocada per la Covid-19 perquè la immediatesa, la velocitat i la duresa de la qual encara és extrema. El Fons Monetari Internacional estima que el PIB nacional es reduirà en un 12'8% enguany, i a les Illes Balears encara caurà més, la qual cosa, previsiblement, causarà una gran contracció de l'economia. Les polítiques actuals, amb mesures com els ERTO, l'ingrés mínim vital, la limitació de desnonaments i talls del serveis bàsics poden encara limitar l'efecte de la crisi, sobretot en les persones més pobres.


0 COMENTARIS