Carta del Bisbe per a la inauguració de l'Any de Sant Josep i de l'Any «Familia, Amoris laetitiae»


07 de març de 2021. 08:00h.

Podeu llegir-la aquíAMB COR DE PARE: Un any dedicat a sant Josep

Amb cor de pare: així Josep va estimar Jesús, anomenat en els quatre evangelis «el fill de Josep». Amb aquestes paraules comença el papa Francesc la carta apostòlica Patris corde escrita en ocasió del 150è aniversari de la declaració de sant Josep com a Patró de l'Església universal, i a qui proposa dedicar-li tot un any, fins el dia 8 de desembre d'enguany, orientat a l'aprofundiment de la seva persona, venerant-lo com a model de vida. Serà bo que al llarg de l'any cerquem moments de trobada on l'estudi, la pregària i el fet de compartir ens ajudin a un coneixement més gran de la seva persona i de la missió que ha exercit en la història de la salvació al costat de Maria i Jesús.

Tot i que us suggeresc la lectura meditada i, si és possible, compartida, de la carta apostòlica del papa Francesc tal com s'ha donat a conèixer, us en faig un resum per a poder entrar en matèria. En sant Josep veim un pare estimat, un pare en la tendresa, en l'obediència i en l'acollida; un pare de valentia creativa, un obrer, sempre a l'ombra. En el rerefons de la carta apostòlica hi ha la pandèmia del COVID-19, que -en paraules del Papa- ens ha fet comprendre la importància de la gent normal, d'aquells i d'aquelles qui, lluny de tot protagonisme, practiquen la paciència i infonen esperança cada dia, sembrant la coresponsabilitat. Com sant Josep, l'home que passa desapercebut, l'home de la presència diària, discreta i oculta i, tanmateix, el seu és un protagonisme com no n'hi ha hagut altre en la història de la salvació.

Sant Josep, de fet, va expressar la seva paternitat en fer de la seva vida una oblació de si mateix en l'amor posat al servei del Messies. Jesús, en ell, hi veu la tendresa de Déu, la que ens farà acceptar la nostra feblesa, perquè és a través i malgrat la nostra feblesa que es realitza la majoria dels designis de Déu. Josep és un pare en l'obediència a Déu perquè amb el seu «sí» salva Maria i Jesús i ensenya a fer la voluntat del Pare. Cridat per Déu a servir la missió de Jesús, coopera en el gran misteri de la redempció i és vertaderament un ministre de la salvació. Josep és un pare en l'acollida de la voluntat de Déu i del proïsme; d'aquesta manera viu tots els esdeveniments, assumint-ne la responsabilitat en primera persona i, per això, la seva forma d'acollir ens convida a acollir els altres sense exclusions, tal com són, i amb preferència pels més febles.

Sant Josep, un pare valent i creatiu, exemple d'amor a l'Església i als pobres. El papa Francesc parla de la seva valentia creativa, la que sorgeix sobretot en els moments de dificultat i que fa lloc a recursos inesperats; per això, el fuster de Natzaret sap transformar un problema en una oportunitat, posant la confiança sempre en la Providència i, per això, també, és un pare que ensenya el valor, la dignitat i l'alegria del treball. D'aquí el nostre compromís perquè no hi hagi cap jove, cap persona, cap família sense treball. Un pare que actua a l'ombra, descentrat per amor a Maria i a Jesús, i això ja ho diu tot!


0 COMENTARIS