Celebració inaugural de l'Any de Sant Josep i de la Família "Amoris Laetitia"


22 de març de 2021. 10:00h.

L'any dedicat al pare de Jesús és motivat per commemorar els cent cinquanta anys del decret Quemadmodum Deus, amb el qual el Papa Beat Pius IX declarava sant Josep com a patró de l'Església Universal.El passat divendres dia 19 de març, solemnitat de Sant Josep, la nostra Diòcesi va inaugurar l'Any de Sant Josep i de la Família Amoris Laetitia. Un any jubilar convocat pel Papa Francesc amb la intenció d'ajudar-nos a aprofundir en la figura de sant Josep i a fer valdre la família. L'acte va tenir lloc a la Seu i va ser presidit pel Bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, i retransmès per streaming al canal de Youtube de la Catedral de Mallorca.

Al costat d'aquesta celebració comença també l'Any de la Família Amoris Laetitia, cinc anys després de la publicació de l'exhortació apostòlica del Papa Francesc i la conclusió està fixada per al 26 de juny de 2022 amb motiu de la desena Trobada Mundial de les Famílies a Roma.

En la seva homilia, el Bisbe de Mallorca va enaltir la figura de sant Josep amb les paraules següents: "Un home just i bo; en tot el que significa la paraula justícia, d'honradesa, d'honestedat, i el que significa la bondat en la seva màxima expressió, que és la bondat de Déu". "Una persona que es posa en segon pla. Que escolta i que està atent al que Déu li demana. És per això que Josep entén el misteri de la seva vida. Sense la fe no l'hauria entès. Per això entén el misteri de la seva esposa, Maria. Sense la fe, ell no hauria respost. I des de la fe mateixa entén el misteri del seu Fill, Jesús. Per tant, només des de la fe podem entendre les meravelles que Déu ha obrat en aquesta família senzilla de Natzaret. Amb cor de Pare, així va estimar Josep a Jesús, anomenat en els quatre evangelis com el fill del fuster. Una mescla d'història humana i història divina; només un creient és capaç de situar-se en aquesta realitat".

Després de repassar la figura de Jesús en els evangelis, Mons. Taltavull va expressar que "tots podem trobar sant Josep, l'home que passa desapercebut, un home de presència diària, discreta i oculta. I avui hem de poder descobrir, per a tots nosaltres, un intercessor, un suport i un guia també per als moments difícils. A ell li encarregam ser intercessor en aquests moments de pandèmia, de malaltia, de restriccions, de falta de llibertat. Davant aquesta situació hem de tenir actituds cristianes i li demanam a ell, que ens ajudi. És per això que sant Josep ens recorda que tots els que estam aparentment ocults o en segona línia, tenim un protagonisme inigualable en la història de la salvació. Que no ens faci por treballar en el silenci, treballar en la discreció, estar en un pla que no rep els aplaudiments de la gent, però amb una acció eficaç. És als ulls de Déu com ho hem de valorar".

Monsenyor Taltavull va aconsellar als assistents llegir la carta apostòlica del Papa Francesc per a descobrir la figura de sant Josep, que es revela un model per a les nostres vides.

En acabar la missa els concelebrants acompanyaren Mons. Taltavull fins a la capella de Sant Josep de la Seu. Allà, recitaren la pregària amb què el Papa Francesc acaba la carta apostòlica Patris corde:

"Salve, custodi del Redemptor i espòs de la Verge Maria. Déu et va confiar el seu Fill, Maria va confiar en tu i Crist amb tu es va forjar com a home. Oh, benaurat Josep. Mostra't pare també a nosaltres i guia'ns en el camí de la vida. Concedeix-nos gràcia, misericòrdia i valentia, i defensa'ns de tot mal. Amén."

Finalment, Mons Taltavull donà gràcies als assistents i recordà que durant aquest any facem moments de pregària al voltant de sant Josep: "La intercessió de sant Josep és molt important per a tota l'Església. Que ens sentim units com a germans i units a la família de Natzaret, a Josep, Maria i Jesús. I que en tot moment acompanyem les nostres famílies, la nostra societat i tota l'Església, i als que ens proposa aquest any de Sant Josep: ser bons custodis dels més pobres i necessitats".


0 COMENTARIS