Presentació d'estendards a la parròquia de Sant Nicolau.


26 de març de 2021. 08:00h.

El passat dimarts dia 23 de març, a la parròquia de Sant Nicolau, va haver-hi la presentació dels estendards de Passió "vexil·les" recentment restaurats.Es tracta d'uns estendards amb forma octogonal d'unes mesures aproximades de 200 cm d'alt per 155 cm d'ample. Els estendards de Passió formen part d'una tradició de l'Església a Mallorca relacionada amb la religiositat popular, que consisteix a exposar a cada banda del presbiteri dels temples durant la setmana de Passió, sengles estendards de color violaci que duen pintats en tela els instruments de la Passió del Senyor. S'empraven en l'exposició de la Vera Creu, el Viacrucis i en la processó de la Sang, el Dijous Sant. Constitueixen un patrimoni material i immaterial al servei de la catequesi del poble cristià i de la celebració de la fe. Se'n té constància documentada a Mallorca, almenys des del segle XVI.

Els estendards de Sant Nicolau es van trobar durant les labors de neteja en les voltes del temple. Estaven en molt mal estat de conservació, amb taques d'humitat per goteres, atacs de rosegadors, detritus de coloms i infestació d'insectes. Tenia trencaments causats per l'ús i nombroses reparacions fetes al llarg dels anys, algunes poc afortunades.

Aquesta intervenció ha estat duta a terme per l'empresa CYRTA de Sevilla, amb un equip de conservadors-restauradors especialistes en la restauració de tèxtils històrics. La intervenció ha constat d'una minuciosa labor de documentació, després de la qual es va realitzar una sèrie de tractaments entre els quals es trobaven la neteja i humidificació mecànica dels tèxtils, la retirada de pegats, alineat i correcció de deformacions i finalment tinció de suports de consolidació.

La presentació de l'acte va estar a càrrec de Mn. Bernat Oliver, rector de la parròquia, i posteriorment D. Alfredo Claret, responsable de Xicaranda, va explicar el procés. També hi va participar Mn. Joan Magraner, vicari de la parròquia. L'acte va finalitzar amb l'adoració i la benedicció del Lignum Crucis.


0 COMENTARIS