Diumenge del Ram 2021


29 de març de 2021. 12:00h.

La Seu de Mallorca va acollir el passat dia 28 la celebració del Diumenge del Ram.A l'inici de la cerimònia, el bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull, va beneir les palmes i branques d'olivera. Després de la lectura de la Passió del Senyor, monsenyor Taltavull va començar la seva homilia amb les paraules següents: "No resulta fàcil donar unitat al començament d'aquesta Setmana Santa quan en la litúrgia d'aquest diumenge s'hi mesclen dues realitats tan diverses com parlar de «passió» en un moment en què tanta gent pateix de moltes maneres a causa de la pandèmia del coronavirus i a la vegada parlar de «rams»; d'una banda, a l'Evangeli, ambient de tristor, persecució, traïció i mort i, de l'altra, ambient de triomf, d'alegria, d'entusiasme, d'aclamació. Hi ha una mescla de molts sentiments, contraposats i tot, però molt expressius i que donin contingut a allò que en aquest primer dia de setmana santa vivim i celebram, sentiments que en aquests moments també compartim enmig de privacions i mesuris de prevenció, i que han de fixar-se en Jesús per a veure també com ell ho viu".

"La senzillesa de la narració evangèlica de la Passió ens orienta a trobar-nos amb un Jesús que accepta el sentit redemptor del sofriment i integra a la seva vida la decisió de donar aquesta resposta definitiva, sempre mogut per l'amor. Per això, hem d'apropar-nos a Jesús amb actitud creient, tot identificant-nos amb Ell en l'esforç de fer-nos entendre la voluntat del Pare i, també, identificant-nos, com fa Ell, amb tots els qui viuen de manera similar la mateixa tragèdia. Només és possible obrir el cor a l'esperança i a la vida de ressuscitats, si creiem que el camí que cal seguir és el mateix que va fer Jesús i que avui hem escoltat amb tot detall en el relat de la Passió. Més encara, quan hem escoltat de sant Pau que «Jesús havent-se fet semblant als homes i començant de captenir-se com un home qualsevol, s'abaixa i es feu obedient fins a acceptar la mort i una mort de creu», tenim la raó del secret que ha de ser desvelat, que no serà altre que el de la seva divinitat, posada de manifest en la seva resurrecció", va explicar el pastor de la Diòcesi.

Per finalitzar l'homilia, el prelat va prosseguir: "La humilitat és la resposta, i el silenci, la gran revelació. Quan algú pretén anul·lar Déu, Déu calla. És la gran lliçó de Jesús en la seva passió, una lliçó que no acabam d'entendre del tot perquè ens costa acceptar la soledat de la creu i el silenci que l'envolta, quan de fet es transformen en la màxima revelació i en el crit més gran de la història, perquè queda posada en evidència la pretensió d'eliminar-lo i fer-lo desaparèixer. És la mateixa pretensió viscuda al llarg de la història i que avui es repeteix contra els seguidors de Jesús com en el primer dia".

Abans de finalitzar l'eucaristia, Monsenyor Taltavull va voler mostrar el seu afecte a tots els que havien seguit la celebració i va convidar a seguir les diferents cerimònies de la Setmana Santa, ja sigui des de la televisió, streaming o qualsevol de les xarxes socials. A fer-se present davant els malalts, als hospitals, amb els qui es troben tots sols i els qui necessiten una onada d'esperança.

Per segon any consecutiu no es va poder celebrar la tradicional processó que transcorria entre el Palau Episcopal i la Catedral, a causa de la pandèmia del Covid-19.


0 COMENTARIS