Dijous Sant 2021


02 de abril de 2021. 19:00h.

El passat dijous 1r d'abril, es va celebrar a la Catedral de Mallorca, la Missa del Sant Sopar del Senyor del Dijous Sant.Per segon any consecutiu no s'ha pogut repetir el gest realitzat fa dos mil anys per Jesús amb els seus deixebles amb la cerimònia de rentar els peus. A l'Eucaristia del Sant Sopar a la Seu hi varen participar nombrosos fidels i sacerdots, en actitud de pregària i d'intimitat amb Jesús, tot seguint les normes de seguretat per la Covid-19.

Així, el bisbe de Mallorca presidí l'Eucaristia de la Cena del Senyor a la Catedral recordant que la taula de l'Eucaristia, fins i tot en aquest temps de privacions, retallades i aforaments limitats a causa de la pandèmia, pugui arribar fins a tothom en un dia tan important per als cristians: "Celebram el dia en el qual Jesús ens fa el do del sacerdoci i de l'Eucaristia, i ens convida a tots a seguir fent aquest gest de comunió i de servei a tanta gent que avui necessita acolliment, acompanyament, ajuda material i espiritual. Per això, li deim el dia de l'amor fratern, perquè escoltam de Jesús el manament nou que donarà orientació i sentit a tota la vida cristiana: «Estimau-vos els uns als altres, tal com jo us he estimat»."

Monsenyor Taltavull va convidar a la reflexió sobre l'inici de la Passió del Senyor: "L'Evangeli ens ha donat notícia d'un gest significatiu i conflictiu a la vegada per part de Jesús i que troba la resistència d'un dels deixebles. El quadre és impressionant perquè contrasta l'actitud de dos deixebles, Judes i Pere, en el moment de definir-se davant Jesús. Judes marcat per la traïció i Pere per la negació. Amb quina finesa ho tracta Jesús i en treu la millor de les conseqüències, i és que Jesús els vol fer participar de la seva mateixa missió, la que consagrarà a la seva vocació a treballar per la unitat i el servei, com actituds incondicionals." I afegí: "Sabem de la resistència de Pere a deixar-se servir per Jesús. Però, Jesús li diu ben clar que si no està disposat a la humilitat d'aquest servei, no és dels seus. Enguany no feim la cerimònia de rentar els peus com ho hem fet altres anys. Però el cert és que al llarg de tot aquest temps de pandèmia, no hi ha faltat qui s'ajupís davant d'un malalt, qui ajudàs un indigent, o un paralític, o un coix, i es fes constantment aquest gest, que ha pogut arribar a molts. És amb una gran consciència de solidaritat que s'han anat pal·liant moltes situacions que tocaven el límit de la seva capacitat de gestió. I quan arriba Jesús i actua, és aleshores quan demana la conversió, la capacitat de ser humils, la voluntat de doblegar el genoll i reconèixer qui és. El distintiu serà un gibrell, aigua i una tovallola. El servei humil de rentar els peus serà la credencial que farà creïble tota la seva dedicació i viables les seves resolucions".

Dijous Sant és dia també de valorar el servei que Càritas fa a la caritat de l'Església: "Per això va tan estretament unida l'Eucaristia a la caritat, que viure aquestes dues opcions posa el seguidor de Jesús al bell mig de la seva acció salvadora. La netedat, com ara ho és per la pandèmia referida al cos, llavors és necessària la netedat de cor, la que obre els ulls a la fe, per a ser feel al mandat del Senyor. «Peus nets», portadors de bones notícies, com els del missatger que porta la pau, necessaris per a unes «mans netes» i un «cor net», tota una «vida interior» que regala presència de Déu i l'escampa al seu voltant. Amor i servei seran les dues paraules claus".

Per finalitzar la seva homilia, el Bisbe de Mallorca afegí: "Tot això ens ajuda a viure l'essencial de la Setmana Santa, que és el manament nou de l'amor i la decisió de servir també per amor. No oblidem que a Jesús li dol trobar la dificultat de la traïció d'un dels seus, com també la tossudesa dels deixebles d'admetre que el camí de la creu és el que ho portarà tot a bon terme, a la salvació. Jesús, però, en aquesta hora de la seva entrega, enmig de tanta incomprensió, decepció i fins i tot traïció, ens demana el seguiment incondicional, amarat de l'amor que el fa fort i de la confiança que li donarà seguretat. I tinguem per ben cert que, seguint-lo així a Ell, el nostre cor s'obre a la generositat envers els nostres germans i germanes que ens necessiten perquè estan mancats d'allò que els és essencial per afrontar qualsevol patiment present. Les dimensions de l'amor són amples i infinites. Optem per aquestes dimensions de visió i que ens obrin a un amor fratern sense fronteres, a una fraternitat universal. Perquè sigui així, l'amor ha de recuperar l'amabilitat i la tendresa, com a elements que poden suposar un canvi en els cors humans, en els hàbits i en els estils de vida, que és per allà on hem de començar a treballar i traçar camins nous. Demanem al Senyor que ens hi ajudi i ens hi acompanyi per tal de fer realitat entre nosaltres i a tot arreu la civilització de l'amor."

En finalitzar l'eucaristia, tan sols els concelebrants varen fer la processó cap a la Casa Santa, on es va fer reserva del Santíssim per a l'adoració.


0 COMENTARIS