Presentació de les tasques de restauració del retaule major de l'antic monestir de Caputxines


29 de abril de 2021. 10:00h.

Aquest projecte cultural ha estat encapçalat per Jaume Llabrés i Aina PasqualEl passat dimecres 28 d'abril al monestir de la Puríssima Concepció de Palma (antigues Caputxines) es va dur a terme la presentació de les feines de restauració del retaule major de l'església, dedicat a la Puríssima Concepció, amb St. Francesc i Sta. Clara als peus.

Les tasques d'aquesta restauració han estat realitzades per un grup de sis restauradores, coordinades per Maria del Mar Riera, amb el suport fotogràfic d'Alfredo Álvarez. Aquesta important restauració s'emmarca dins el 25è aniversari del projecte cultural encapçalat per Jaume Llabrés i Aina Pasqual, que ha estat subvencionat gràcies a l'1% Cultural que el Consell de Mallorca ha disposat a tal efecte.

Hi varen assistir la presidenta del Consell, Catalina Cladera; el bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull; la consellera Bel Busquets; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el vicari de Patrimoni del Bisbat de Mallorca, Mn. Francesc Vicens; els coordinadors, Jaume Llabrés i Aina Pasqual; la priora del monestir, la Rvda. Sor Paulina; així com tot l'equip restaurador.

En la seva intervenció el bisbe de Mallorca començà donant les gràcies a qui ho fa fet possible, des de qui ho ha finançat fins a qui ho ha treballat. Continuà dient: "M'agradaria molt que els grups de catequesi de Mallorca passessin a veure coses així, i que se'ls expliqués molt bé qui és Sant Francesc, Santa Clara i la Mare de Déu i tots els altres detalls. I que això no fos només part de la cultura, sinó de la cultura religiosa. Voldria ajuntar les dues coses, jo no separ mai la cultura de la religió, perquè la fe ha creat cultura i la cultura és expandir la fe". Després beneí el retaule.

Es tracta d'un retaule de finals del s. XVIII sufragat per un feligrès del convent, Pere Orlandis i Dezcallar, d'un estil tardobarroc, ja tocant amb el rococó. Durant les tasques de restauració s'ha pogut comprovar com la taula central estava molt més degradada que la resta de retaule i amb afegits posteriors, fet que ha duit a afirmar que es tractava de la taula de l'antic retaule de principis del s. XVIII que, juntament amb l'ostensori, foren reaprofitats per al present retaule. Igualment s'ha documentat i recuperat una decoració a la zona de la predel·la, elaborada amb una tècnica fins ara no observada a Mallorca consistent en un joc de colors metàl·lics entre un fons de pa de plata i incrustacions de coure.

Dins un futur proper s'organitzaran visites guiades per poder observar més de prop la tasca realitzada i el resultat final.


0 COMENTARIS