V Jornada Mundial dels Pobres: El Papa Francesc exhorta a «sortir a l'encontre dels pobres, allà on siguin»


12 de novembre de 2021. 13:30h.

La Conferència Episcopal i Càritas convoquen la Jornada sota el lema «Als pobres, els teniu sempre amb vosaltres».Amb motiu de la celebració, el diumenge 14 de novembre, de la V Jornada Mundial dels Pobres, la Conferència Episcopal Espanyola i Càritas sumen de nou els seus esforços per mobilitzar les comunitats cristianes i tota la societat en els objectius d'aquesta cita anual impulsada pel papa Francesc.

La idea d'instituir aquesta Jornada va sorgir el 13 de novembre de 2016, durant el tancament de l'Any de la Misericòrdia i quan a la basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a les persones marginades. En finalitzar l'homilia, i de manera espontània, Francesc va expressar el seu desig que «voldria que avui fos la Jornada dels Pobres».

En aquesta cinquena edició, sota el lema "Als pobres, els teniu sempre amb vosaltres" Francesc llança una crida perquè "arreli cada vegada més a les nostres Esglésies locals i s'obri a un moviment d'evangelització que en primera instància surti a la trobada dels pobres, allà on siguin".

"No podem esperar –afirma en el seu missatge per a la Jornada— que toquin a la nostra porta, és urgent que anem nosaltres a trobar-los a les seves cases, als hospitals i a les residències assistencials, als carrers i en els racons foscos on a vegades s'amaguen, en els centres de refugi i acolliment… És important entendre com es troben, què perceben i quins desitjos tenen en el cor".

Es tracta d'una exhortació especialment oportuna just quan ha començat el Sínode dels Bisbes en el qual, sota el lema «Per una Església sinodal: comunió, participació i missió», s'obre un nou temps de discerniment i revisió del nostre seguiment de Jesús com a Poble de Déu.

Una celebració de tota l'Església

A fi d'animar la celebració d'aquesta Jornada, la CEE i Càritas han preparat diversos materials, que estan disponibles en un espai digital creat ad hoc, per a la seva utilització per part de totes les diòcesis, parròquies, comunitats, moviments, associacions i institucions de l'Església.

Aquesta convocatòria és una nova oportunitat de prendre consciència sobre quin és el nivell de participació dels qui habitualment són menys tinguts en compte en els espais de reflexió, presa de decisions i celebració. Amb aquest objectiu, els promotors de la Jornada proposen, per exemple, una trobada cordial amb les persones excloses "per a escoltar-los i conèixer millor el que senten, per descobrir què ens pot oferir personalment i comunitàriament aquesta persona, família o grup que rebem des de la seva falta de recursos, des de la seva fragilitat".

Temps de conversió

Com s'explica en els materials d'animació de la Jornada, la resposta al lema d'aquesta edició – "Als pobres, els teniu sempre amb vosaltres"— implica:
– Obrir el cor a les persones, deixar a un costat les resistències que ens lliguen a la seguretat del que sabem fer i controlam, i deixar espai a la creativitat i a la novetat que altres persones poden aportar i que no esperam.
– Canviar de mentalitat, de pensament, en relació amb la nostra manera de donar, per acollir el repte de compartir i participar.
– Optar per un estil de vida més senzill i auster, en què no acumular per a assegurar-nos la vida ens fa menys dependents d'allò material i més lliures per a creure i confiar en la proposta evangèlica de les Benaurances.
– Obrir-nos a la gràcia de Déu. Nosaltres tots sols no podem canviar, és l'Esperit el que transforma el nostre cor, la nostra ment i la nostra acció, i se serveix de la comunitat per a canviar-nos i millorar-nos com a persones a través de l'amor que sembra en cadascú.

Missatge del Bisbe de Mallorca

Amb motiu de V Jornada Mundial dels Pobres, Mons. Sebastià Taltavull, al seu missatge setmanal, ha volgut destacar que "Jesús diu que el primer pobre és Ell, el més pobre entre els pobres, perquè els representa a tots". Afegint-hi les paraules del papa Francesc, «el rostre de Déu que Jesús revela és el d'un Pare per als pobres i proper als pobres. Tota l'obra de Jesús afirma que la pobresa no és una fatalitat, sinó un signe concret de la seva presència entre nosaltres. No el trobam quan i on voldríem, sinó que el reconeixem en la vida dels pobres, en el seu sofriment i indigència, en les condicions a vegades inhumanes en què es veuen obligats a viure. No em cans de repetir que els pobres són els vertaders evangelitzadors perquè són els primers a ser evangelitzats i cridats a compartir la benaventurança del Senyor i del seu Regne» (cf. Mt 5,3).


0 COMENTARIS