La secretària general de Càritas Espanyola presenta el darrer informe Foessa als treballadors de Càritas Mallorca


17 de novembre de 2021. 09:00h.

Natalia Peiro va compartir les dades més rellevants de l'informe Foessa i els reptes que planteja el document a una trobada a l'Oratori de Portals.La secretària general de Càritas Espanyola, Natalia Peiro, juntament amb la directora de l'àrea de desenvolupament organitzatiu, Pilar Balao, va compartir les dades més significatives del darrer informe FOESSA i les perspectives de 2021 amb el personal de Càritas Mallorca, a la trobada que es va desenvolupar a l'Oratori de Portals.

La secretària general de Càritas Espanyola va alertar que ja són 11 milions les persones que es troben en situació d'exclusió social a Espanya el 2021, una xifra que suposa més de 2 milions respecte a 2018, el darrer informe. També va recalcar el nombre de persones en situació d'exclusió severa i que arriba als 6 milions.

L'empitjorament s'ha generalitzat. La pandèmia ha eixamplat l'exclusió social i en especial a les famílies amb menors al seu càrrec. Aquesta problemàtica és molt més acusada, va apuntar, si es tracta d'una família nombrosa o d'una llar monoparental.

L'origen de la persona és també un factor fonamental en l'exclusió social. Durant la pandèmia les situacions d'exclusió per a la població migrant s'han disparat arribant al percentatge de 4 de cada 10 persones.

La Covid ha provocat, va apuntar Natalia Peiro, l'increment d'indicadors per a la detecció de situacions de pobresa i exclusió. Va parlar d'un total de 35 factors relacionats amb l'exclusió, destacant per damunt de tot l'ocupació, el consum, la salut, educació, política, habitatge, conflicte social i aïllament social.

Va aportar més dades, com la xifra que el 25% de les llars sofreixen exclusió per falta de feina i per un mercat laboral de cada vegada més precaritzat. Aquesta precarietat salarial, va recordar Natalia Peiro, afecta també a l'hora de garantir un habitatge i els subministraments, i és que continua augmentant el nombre de famílies per a les quals les despeses de l'habitatge suposen tal càrrega que, una vegada realitzats els pagaments, es queden en situació de pobresa. Aquesta realitat afecta un 14% de les llars a tot Espanya.

La connexió a internet és un nou factor de desigualtat. La bretxa digital suposa una pèrdua d'oportunitats en àmbits com l'ocupació, l'educació, les ajudes públiques o les pròpies relacions socials. Crea un distanciament que afecta un 35% del conjunt de les llars.

Els reptes com a societat

Davant aquesta realitat, Natalia Peiro va apuntar una sèrie de reptes que tenim com a societat és que no deixi realment ningú enrere. Va destacar 7 reptes.
1. Retornar la dignitat al treball per potenciar un mercat laboral que afavoreixi la creació d'ocupació capaç de garantir el dret a una feina decent i estable, i amb condicions dignes.
2. Polítiques públiques suficients i un sistema públic de provisió d'habitatge més garantista dels drets de les famílies.
3. Impulsar mesures i estratègies que garanteixin l'accés al dret a una connexió a internet de bona qualitat, a tenir dispositius que permetin aquesta connexió i el dret a adquirir competències o habilitats en el món digital.
4. Més inversió en infància i en polítiques orientades a la família per a construir una solidaritat intergeneracional efectiva.
5. Polítiques sòlides d'equitat i solidaritat per a la població migrant que es troba segregada, que ocupa els nivells socials més desfavorits i afronta greus dificultats en ocupació, habitatge i pobresa.
6. L'estrès, l'ansietat o la fatiga vital no poden abordar-se des d'una perspectiva individual. El nostre sistema públic de salut ha d'integrar una perspectiva de salut mental col·lectiva i comunitària.
7. És necessari consolidar un sistema de garantia de rendes que protegeixi. L'ingrés mínim vital ha de continuar millorant en termes de cobertura i protecció per a ser una sustentació econòmica efectiva i sostenible.
La secretària general de Càritas va insistir en la trobada amb el personal de Càritas Mallorca en la necessitat de treballar i construir el projecte Comunitat , canviar l'interès individual per l'interès grupal per fomentar una societat integrada. La participació és un factor clau en el projecte de comunitat i perquè ningú no quedi enrere.

Natalia Peiro va participar a l'horabaixa a la taula rodona sobre "Dona i Immigració" que va organitzar el Club Última Hora, on va exposar que la desigualtat és la realitat de moltes de les dones que arriben a Espanya i sobretot de les dones amb fills. Una desigualtat estructural que empitjora amb tota la burocràcia administrativa.

Al fòrum també va intervenir Laila Hosna, una dona acompanyada des de Càritas Mallorca, que va parlar que la vida d'una persona migrant a Espanya no és fàcil, sobretot durant l'època que no pot regularitzar la seva situació. Va recordar que les persones migrants són també persones humanes amb els seus pensaments i els seus drets.


0 COMENTARIS