Restauració de la capella del Sant Crist de sa Gerreria


25 de novembre de 2021. 09:00h.

La comunitat agustiniana confià aquest treball a les mans d'Es Taller, taller de restauració que dirigeix Montserrat Dezcallar Sitjar.L'església de la Mare de Déu del Socors de Palma i la comunitat agustiniana estan d'enhorabona, en haver finalitzat la restauració de la capella del Sant Crist de sa Gerreria.

La comunitat agustiniana confià aquest treball a les mans d'Es Taller, taller de restauració que dirigeix Montserrat Dezcallar Sitjar. Ella i Elena Saiz Santamaría han estat les qui duit a terme la restauració de tota la capella.

La imatge del Crist dels gerrers estava en molt mal estat, per una mala intervenció en una restauració anterior i per l'ús dels feligresos. Fra Jesús Miguel Benítez, OSA, rector de l'església, explicava la restauració amb aquestes paraules: "la imatge del Crist va estar uns mesos en el taller i s'ha fet una restauració plena de la imatge. S'han decapat totalment totes les pintures i se n'ha trobat l'encarnació original".

S'ha restaurat també una pintura que hi ha darrere la imatge del Crist que representa la Mare de Déu i sant Joan. També s'hi ha col·locat una làpida de pedra que recull la memòria dels beats agustins que foren professors del col·legi, frares de la comunitat agustina de l'Escorial martiritzats i que foren beatificats l'any 2007.

La imatge del Sant Crist de sa Gerreria
Aquesta bella imatge del Crucificat és obra anònima del segle XVII de qualque taller palmesà d'escultura. Rebé culte en una ermita urbana que hi havia al mateix carrer del Socors, concentrant la millor devoció del gremi dels gerrers que poblaven la barriada, essent-ne la imatge titular. La seva festa se celebrava i celebra el diumenge de la Santíssima Trinitat, engalanant-se la barriada de sa Gerreria.

Per tradició oral sabem que les gerreries de la barriada, per devoció al Santíssim Crist, aturaven la feina a les set del vespre i deien un parenostre per les ànimes beneïdes i les necessitats dels seus negocis i famílies.

Després de segles de pacífica devoció a la seva capella, el segle XIX, després de la desamortització de Mendizábal, la imatge fou retinguda per les autoritats. Els feels devots no es resignaren a perdre el seu Sant Crist i un mestre gerrer de nom Casasnovas, ajudat per l'antic gremi de gerrers i nombrosos feels de la barriada, recuperaren la imatge de les mans de les autoritats, depositant-la per al seu culte i devoció a l'església del Socors, en el mateix lloc on avui es visita.

0 COMENTARIS